Kaczynski a Gašparovič potvrdili význam spolupráce krajín V4

03.12.2007 Kežmarok

Tatranská Javorina 3. decembra (TASR) - Význam spolupráce krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v rámci zjednotnej Európy potvrdili dnes v Tatranskej Javorine prezidenti Poľska a Slovenska Lech Kaczynski a Ivan Gašparovič.
Gašparovič po rokovaní s poľským kolegom konštatoval, že pozícia V4 bude významná najmä po prijatí reformovanej zmluvy. Spoločne budú mať krajiny V4 viac hlasov ako Francúzsko a Nemecko.
Lech Kaczynski sa vyslovil aj za spoluprácu s pobaltskými štátmi, Litvou, Estónskom a Lotyšskom. Vyjadril presvedčenie, že Slovensko podporí myšlienku tejto spolupráce, ktorú začal pri rôznych negociáciach \"so starším bratom\", teda krajinami západnej Európy. Ako povedal, treba sa usilovať o spoločnú podporu toho, na čom sa krajiny dohodnú. Názory sa môžu podľa neho rôzniť, ale spoločne možno urobiť veľa.
Prezidenti diskutovali aj o členstve v aliancii, o budúcoročnom stretnutí v Budapešti, o skvalitňovaní cezhraničnej spolupráce medzi Slovenskom a Poľskom a o spolupráci v oblasti cestovného ruchu, energetiky i športu.
Podľa Gašparoviča je Poľsko tiež významným obchodným partnerom Slovenska. V súčasnosti mu patrí štvrtá priečka, keď sa dostalo pred Taliansko. Kaczynski dodal, že obe krajiny by mali intenzívnejšie spolupracovať, keďže majú príbuzné jazyky a neťažia ich žiadne historické spory.
Podvečer zavítali hlavy štátov do Kežmarku, kde sa v Dome stretávania Euroregiónu Tatry stretli s predstaviteľmi mesta i slovensko-poľského cezhraničného zväzku.
 

Vyberte región